Cari Apa?

Sabtu, 10 Mac 2012

Petua Menurunkan Berat Badan dengan Cepat

 1. Kunyah makanan lebih lama daripada biasa. Ini akan membuatkan anda berasa cepat kenyang dan sekaligus mengurangkan pengambilan makanan.
 2. Kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat sedikit demi sedikit. Kurangkan makanan yang mengandungi gula yang tinggi seperti air bergas, kuih muih dan makanan ringan.
 3. Sekiranya berasa lapar, makan hanya sedikit nasi dan banyakkan makan buah-buahan dan syur-sayuran untuk menghilangkan rasa lapar.
 4. Jangan makan lewat malam.  Jika anda tergolong dalam golongan ini, kurangkan pengambilan sedikit demi sedikit dan makan selewat-lewatnya 3 jam sebelum masuk tidur.
 5. Jika anda terbangun dari tidur pada waktu malam dan berasa lapar, minum air kosong atau makan sebiji buah seperti epal atau pisang.
 6. Jangan terlepas atau sengaja melepaskan waktu makan anda dengan tujuan untuk menurunkan berat badan. Anda hanya akan berjaya menurukan metabolisme badan sahaja dengan cara ini. Langkah terbaik adalah makan 5-7 hidangan sederhana sehari.
 7. Kawal nafsu makan kerana ia akan membuatkan anda makan lebih dari yang sepatutnya. Inilah sebabnya anda perlu makan 5-7 kali hidangan sehari demi untuk mengawal nafsu makan anda.
 8. Kalau masih gagal mengawal nafsu makan, anda boleh membeli 'protein shakes' dan memakannya di antara hidangan dua kali sehari iaitu antara sarapan dan makan malam.
 9. Anda boleh menggunakan pil diet untuk mempercepatkan lagi proses menurunkan berat badan. Tetapi ia akan menjadi sia-sia kalau anda tidak mengamalkan cara pemakanan yang betul dan sihat.
 10. Tingkatkan aktiviti fizikal anda. Latih diri berjalan sekurang-kurangnya 400 meter sehari. Anda tidak semestinya perlu pergi ke gym atau jogging di padang permainan. Obektif utama adalah untuk membakar lebih banyak kalori. Lakukan aktiviti seperti park kereta anda lebih  jauh dari destinasi yang hendak dituju dan pilih untuk menggunakan tangga daripada menggunakan lif.
 11. Buatkan senaman 'sit-up' dan 'push-up' setiap kali bangun tidur pada waktu pagi dan waktu petang selepas balik kerja. Lakukan sebanyak 20 kali setiap set. Tambah jumlah 'sit-up' dan 'push-up' dari hari ke hari sehingga mampu untuk membuat 100 kali setiap set. Dengan cara ini, anda bukan sahaja boleh menurunkan berat badan dengan cepat, malah berpotensi untuk mendapat abs yang cantik.

Tiada ulasan: