Cari Apa?

Rabu, 20 Februari 2013

KENAPA PERLU TURUNKAN HARGA KERETA? PART FINALE #savepenang #PRU13 #inikalilah


Sambungan...

Janji Pakatoons kalau menang PRU 13, kalau lah kan, katanya, kata je, "nak turunkan harga kereta"... Kenapa perlu turunkan harga kereta?

13. Penggunaan petrol meningkat, subsidi bahan api perlu ditambah agar harganya sentiasa murah, pembangunan sektor lain terabai. Akhirnya wang Petronas diperas untuk menampung pelbagai subsidi hingga rugi dan pekerjanya dibuang. 

14. Parkir kenderaan tidak cukup di kawasan perumahan, pejabat dan pusat komersial. Tapak baru diperlukan bagi membina kawasan parker baru. Tiada lagi kawasan hijau pergaduhan antara jiran, pekerja dan masyarakat sentiasa terjadi kerana kes merebut parkir. Akhirnya akan terjadi konflik perkauman dan samseng masuk campur! 

15. Kos perbelanjaan meningkat untuk membina dan membesarkan jalanraya. Lebuhraya diperlukan untuk mengatasi kesesakan lalu lintas. Kos penyelenggaraan terpaksa ditingkatkan demi keselesaan pemanduan. Mahu tak mahu bayaran tol dikenakan bagi menampung kos-kos tersebut. Sedangkan PR berjanji untuk hapuskan semua tol. 

16. Berlaku lambakan alat ganti tiruan untuk memenuhi permintaan pengguna yang tinggi, kononnya kerana ingin menjimatkan kos penyelenggaraan dan mengelak kesesakan apabila ingin servis kenderaan. Sekarang ni pun kita dah merungut apabila pusat servis sentiasa penuh. Jika pakai alat ganti tiruan, jangka hayatnya singkat dan risiko untuk kemalangan adalah tinggi. 

17. Penurunan harga kenderaan tempatan turut menyebabkan berleluasanya sindiket jenayah curi kenderaan untuk diseludup ke negara-negara luar yang inginkan kenderaan murah dari Malaysia. Negara kita akan terus dikritik oleh negara-negara luar kerana mempunyai dasar yang menyusahkan negara-negara mereka. Akhirnya Malaysia diboikot kerana menjadi sarang penyeludupan kenderaan. 

18. Kerajaan terpaksa merombak semula Dasar Automotif Kebangsaan (NAP2012) yang akan menimbulkan pelbagai konflik dan bantahan dari para pemain industri automobil negara. Ahli-ahli politik dan rakyat mula bercakaran. Negara huru-hara, rakyat makin susah...Ketika itu mampukah PR menyelesaikan masalah yang mereka sendiri ciptakan.

End!


Tiada ulasan: