Cari Apa?

Isnin, 25 Mac 2013

Tiada Fakta Dalam Hujah Bawani!! Never #Listen

Nak sentuh sikit la pasal si Bawani ni.. Tengok pertanyaan/hujah beliau dalam video yg trending #Listen tu pun dan rasa macam, "apa benda budak ni cakap??xde fakta langsung.." and, I was right!!!

Hujah Bawani dalam memperkatakan tentang pendidikan percuma hanya berdasarkan persepsi konon Malaysia mempunyai wang yang sangat banyak dengan hanya bersandarkan fakta yang hanya berlandaskan persepsi semata-mata. 

Yang paling menyakitkan hati apabila si budak kecik ni bercakap dan mempertikaikan kos pembelian dan penyelenggaraan aset pertahanan negara seperti pembelian Eurocopter dan Kapal Selam serta beberapa lagi kelengkapan untuk aset pertahanan negara. 

Katanya sumber wang tersebut harus digunakan untuk pendidikan percuma. Dan kebanyakan yang diperkatakan dalam artikel beliau hanyalah mainan pembangkang yang tiada sumber berita yang sahih. 

Dan kalau (gajah pun boleh terbang menggunakan perkataan kalau) segala korupsi yang konon dibentangkan oleh beliau mampu membayar janaan pendidikan percuma, beliau kena ingat satu perkara. Ianya hanya untuk kos masa pendek dengan jumlah yang diperkatakan, tetapi Bawani lupa untuk memperkatakan wang-wang yang perlu digunakan untuk masa akan datang. 

Jika dakwaan rasuah dan ketirisan berlaku seperti mana yang didakwa oleh pihak pembangkang, ianya tidak bermaksud bahawa wang tersebut boleh dirampas daripada perasuah kerana pasal asalnya, wang tersebut telah tertetap untuk digunakan pada perbelanjaan asal.

Sebagai contoh, ada seorang menteri telah menyalahgunakan wang jutaan ringgit untuk menguruskan sebuah projek yang telah diamanahkan kepadanya. Tetapi, ternyata terdapat penyelewengan dalam projek tersebut. Katakanlah apabila wang tersebut Berjaya diuruskan kembali, ianya tetap digunakan untuk membiayai projek tadi dan bukannya dengan menghapuskan pendidikan berbayar di negara kita.

Juga, berdasarkan artikel Bawani, saya tidak nampak sebarang ulasan, atau sebarang pengiraan dari Bawani, untuk mengulas mengenai berapa bilionkah wang perlu digunakan untuk menghapuskan pendidikan berbayar, berapakah jumlah wang yang perlu dijana untuk pengurusan beratus universiti di Malaysia jika mahukan pendidikan percuma. Berapa banyakkah jumlah yang akan bertambah dari semasa ke sama kerana jumlah rakyat Malaysia juga makin bertambah untuk memasuki universiti, justeru bilangan universiti juga akan bertambah kos sara hidup yang semakin meningkat , secara tidak langsung akan menambahkan jumlah wang yang perlu digunakan untuk pengurusan. 

Itu belum masuk lagi bagaimana rancangan mengenai pendidikan percuma, untuk memberi kesedaran kepada rakyat Malaysia menghargai pendidikan apabila segalanya sudah percuma. Pendidikan sekolah rendah dan menengah percuma, itu pun bilangan mereka yang ponteng semakin bertambah dari semasa. Dan kenapa Bawani tidak menyebut 10 Universiti terbaik dunia mengenakan CAJ BAYARAN untuk menjadi sebahagian daripada mereka kalau pendidikan percuma ini begitu MULIA DI MATA BAWANI. 

Dan Bawani tidak pula membincangkan mengenai jumlah cukai yang terlalu tinggi yang ditanggung oleh rakyat di negara yang mengamalkan pendidikan percuma. 

Bawani tidak pula bercakap bagaimana untuk menjana pendapatan negara bagi menanggung kos pendidikan percuma. Duit Petronas? Bukan ke Anwar cakap nak guna untuk tol percuma, kurangkan harga minyak, kurangkan harga kereta, kasi wifi percuma. Dimanakah itu semua wahai Bawani? Cakap memang senang, tetapi sebenarnya lebih susah bila anda terpaksa mengurus sebuah negara yang jumlah penduduknya hampir mencecah 30 JUTA! 


Bicara Gades: Inilah bukti orang yang tidak membuat sebarang kajian tetapi bercakap ikut sedap mulut dan rasa hati... 

Kiram Nak Saman Malaysia RM77.8 Billion #LahadDatu #saveMalaysia


Ketua Pengganas Sulu Jamalul Kiram III dikatakan sedang menyiapkan kertas tuntutan makhamah untuk menyaman Kerajaan Malaysia sebanyak RM77.8 Bilion atas dakwaan membangun dan merampas sabah secara haram,

Menurut laporan Akhbar dalam Talian The Manila Times.net saman itu akan dihantar kepada Makhamah Keadilan Antarabangsa (ICJ)

Jurucakap Jamalul Kiram, Abraham Idjirani memberitahu,saman tersebut merupakan reaksi kepada tuduhan melakukan keganasan yang dikenakan pihak berkuasa Malaysia ke atas lapan pengganas rakyat Filipina Kelmarin


MOTIF BUKAN NAK SABAH PUN,
NAK $$$$$ NI JER :)