Cari Apa?

Rabu, 27 Mac 2013

Tun Dr Mahathir : Najib perlu buang pemimpin luput tarikh #PRU13
Nama-nama baru dalam Kabinet dapat membantu memperkukuhkan sokongan kepada Dato' Seri Najib Razak, kata bekas Perdana Meneri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pendiriannya itu selari dengan kenyataan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin yang ditemubual akhbar New Strraits Times baru- baru ini.

Daim sebelum ini berkata walaupun Perdana Menteri membuat “kerja dengan baik” ia tetap merisikokan pentadbirannya keraja beliau membawa “terlalu banyak kayu mati”.

Najib juga katanya perlu menyusun semula pentadbiran dan membuang mereka yang tidak berprestasi baik.

“Ya, saya setuju dengan dia. Pokok mati harus ditebang dan dibuang supaya pokok baru dapat ditanam,” kata Mahathir menyokong kenyataan Daim kepada pemberita di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), hari ini.

Dalam wawancara sepanjang tiga muka surat itu, Daim menyatakan Najib melaksanakan tugasnya dengan begitu baik dan patut diberikan mandat untuk menerajui negara dan meneruskan dasar-dasar transformasi beliau.

Menggesa pengundi agar memberi peluang kepada Najib untuk lima tahun lagi, veteran Umno itu berkata: "Uji beliau. Berikan beliau mandat.

Daim, yang menjadi Menteri Kewangan dari 1984 hingga 1991 dan sebagai Menteri Tugas-tugas Khas pada 1998 sebelum dilantik semula sebagai Menteri Kewangan dari 1999 hingga 2001, berkata adalah bahaya jika pembangkang di bawah pimpinan Anwar menerajui negara. - Sumber

"KAMI BUKAN PENDATANG WAHAI LIM KIT SIANG!" #TolakPakatoons #GE13 #PRU13


AMARAN: ARTIKEL INI DITUJUKAN UNTUK LIM KIT SIANG, bukan semua bangsa cina.


Seperti mana yang kita semua maklum, kebencian DAP pada MELAYU bukanlah satu rahsia lagi bagi kita yang celik akal dan berpandangan jauh. Segala tindak tanduk yang dipamerkan oleh DAP sentiasa mengundang syak wasangka kita. Kali ini, DAP cuba bermain api dengan orang MELAYU. 

Kalau dibenci UMNO, saya masih tidak kisah. Tetapi, jangan membawa perasaan benci itu kepada menjadikan sejarah orang Melayu sebagai taruhan politik kotor kalian. Mungkin banyak orang Melayu di sana ditipu dan juga cina yang buta sejarah, tetapi tidak saya pendekar melayu yang sudah bersedia untuk membanting akal mendedahkan betapa BANGSATNYA CINA DAP. 

Kepada rakan cina yang tidak sehaluan dengan DAP, saya berharap agar kalian membacanya dengan hati terbuka, sesungguhnya artikel ini bukanlah ditujukan untuk kalian kerana saya yakin kalian juga mahukan hidup yang aman tanpa ada pergaduhan kaum, tetapi dalang 13 Mei ini tidak serik-serik untuk belajar daripada kesilapan yang lepas terutama dajjal kecil yang bernama Lim Kit Siang. 

Pertama kali, kalian semua kena bersihkan daripada minda kalian daripada fakta "bahawa kerajaan orang Melayu yang pertama ialah Melaka" kerana fakta itu sememangnya sangat-sangat salah. Sebelum berdirinya melaka, terdapat banyak kerajaan orang Melayu yang bertebaran di seluruh Asia Tenggara. 

Sebagai contoh, kerajaan Funan dan Champa di Indochina. Chih Tu di Kelantan serta Langkasuka di utara semenanjung Malaysia serta tidak lupa juga empayar terhebat orang Melayu iaitu Srivijaya. Letakkan di minda anda bahawa kerajaan Orang Melayu bukan bermula di Melaka untuk mengelakkan anda daripada menjadi mangsa penipuan mereka yang berhasat dengki. 

Kita mulakan artikel ini dengan saya berkongsi link di mana Lim Kit Siang dan John Doe (seorang penulis upahan DAP yang selalu menulis untuk laman portal pembangkang):Artikel tersebut diulas dalam english tetapi saya akan tulis ulasan saya di sini dalam bahasa Melayu bagi memudahkan pembacaan pihak kalian. Mereka DAP memulakan penipuan dengan berceloteh panjang lebar mengenai sejarah awal penubuhan kerajaan Islam Brunei. 

Kemudian, si kiasu ini mula bermain jarumnya, mahu menyalahkan BTN dan juga UMNO kononnya mencipta sejarah. Mereka mengaitkan perkahwinan antara Sultan Muhammad Shah dan seorang puteri dari Johor-Temasik kemudian terus berkongsi fakta yang bagi saya sudah tidak relevan lagi kerana penemuan baru para sejarawan. Saya petik di bawah ini:

"Sultan Muhammad Shah married a Johorean-Temasik princess in 1363. Now, for all those products of Biro Tata Negara (BTN) out there, what year was Malacca formed? 1403. So, there was a Johor king already in 1363? Are you going to argue with Ketuanan Brunei on this? (By the way, he’s more Melayu than YOU!) The Johor ruler was under the Thais. The entire Peninsular belonged to the Thais! The ‘king’ of Singapore (Temasik), whom Parameswara of the Malaccan Sultanate murdered in cold blood was in fact the brother-in-Law of the ‘King’ of Pattani, who was under Ayodthaya rule."

Apa yang DAP cuba bermain dalam isu ini ialah mereka cuba mengatakan bahawa orang Melayu bukanlah orang asal di tanah Melayu ini kerana Sultan Brunei sudah berkahwin dengan seorang puteri misteri dari semenanjung kerana Melaka belum lagi berdiri.

Apa yang si bangsat ini tidak tahu ialah sebenarnya Melaka telah berdiri lama iaitu sejak 1262 Masihi. Kemudian dakwaan yang mengatakan bahawa Johor di bawah pemerintahan Siam ialah bullshit. Hanya berpandukan kisah Parameswara membunuh pemerintahan Temasik yang dilantik oleh siam. 

Tahukah DAP dan John Doe siapakah siam yang dikatakan itu? Untuk pengetahuan kalian ialah Kerajaan Sri Dharmaja bukannya kerajaan Ayutthaya. Kerajaan Sri Dharmaraja ini ialah salah satu kerajaan orang Melayu yang memerintah di Segenting Kera sehingga ke Selatan Thai. 

Kena pandai beza orang Siam dan Thai. Orang Siam ini merupakan salah satu daripada rumpun Melayu manakala orang Thai merupakan salah satu daripada rumpun cina yang lari dari negara China dan merupakan pendatang di Asia Tenggara berbanding pribumi Asia Tenggara yang lain seperti Melayu, Khmer dan Mon. 

Kerajaan Ayutthaya didirikan pada tahun 1351 dan bagaimana dalam masa 12 tahun seluruh semenajung boleh jatuh ke dalam tangan mereka. Kerajaan ini mengambil masa untuk berdiri bahkan pada tahun 1777 baru mereka berjaya mengalahkan kerajaan Melayu Pattani di Selatan Thai dan bagaimana dia boleh mendakwa bahawa kerajaan Pattani boleh berada di bawah pengaruh Thai?

Cubaan mengatakan bahawa orang Thai ialah pemilik asal tanah Melayu ini tidak boleh dipakai sekadar dengan sentimen seperti itu. Kita mengembara lagi menghayati penipuan bangsat mereka. 

Kali ini mereka menyentuh mengenai sebuah kerajaan orang Melayu yang hebat dan boleh dilabelkan sebagai lost kingdom seperti Tamadun Maya dan Aztec. Mereka sekadar berpandukan kepada hujah yang mengatakan bahawa kerajaan itu mengamalkan agama Buddha untuk melabelkan bahawa itu bukan milik orang Melayu. 

Bullshit! Bila kalian tidak tahu apa itu sejarah, lebih baik diamkan diri dan jangan tunjuk pandai. Sebelum kedatangan agama Islam, orang Melayu merupakan pengganut agama Hindu dan Buddha. Namun, selepas hidayah ALLAH datang, orang Melayu merupakan bangsa terakhir yang memeluk Islam secara beramai-ramai. 

Kerajaan Kota Gelanggi masih terakam kemas dalam Sulalatus Salatin sebagai sebuah kerajaan campuran Melayu-Mon yang saling bekerjasama melalui perkahwinan. Kemudian, kota ini diserang oleh Raja Chola yang datang dari Selatan India untuk menyerang kerajaan-kerajaan Melayu yang berada di bawah naungan Srivijaya. 

Kemudian, anjing DAP ini membangkitkan sejarah seorang cina muslim yang mati di Brunei yang bernama Pu Kung Chih Mu. Tiada apa-apa yang salah mengenainya. Kita semua tahu bahawa orang Cina selalu berdagang ke kerajaan-kerajaan Melayu di Nusantara aka Kepulauan Melayu ini. 

Saya tidak nampak ada apa yang salahnya bahawa Islam datang lebih awal ke Nusantara memandangkan bahawa Maharaja hebat empayar hebat nenek moyang kami pernah mengirimkan surat kepada kerajaan Islam untuk mengajarkan Islam kepada orang Melayu. 

Apa dalam minda kau bahawa:

Islam=Melayu.
Buddha=Cina.
Hindu=Tamil.

Istilah bahawa Melayu itu mesti Islam hanya datang pada zaman moden apabila perlembagaan negara digubal. Sebelum itu, Melayu ialah Melayu. Agama mereka ada Islam, Hindu atau Buddha. Bawalah teori bahawa Islam datang ke Nusantara pada era mana pun tidak akan membuktikan bahawa orang Melayu itu pendatang. 

Kemudian, bangsat kiasu ini berkongsi gambar Candi Borubudur sambil menolak dakwaan golongan anai-anai dan megat siam yang asyik bermain dengan teori tahap ultraman mereka. Itu membuatkan saya tersenyum sinis. Saya nak petik dakwaan daripada mereka yang BUTA SEJARAH tetapi cuba berlagak hebat.

"In fact, the entire peninsular Malaya had been Buddhist and/or Hindu ever since the second century when Lembah Bujang was built. And since this is the year 1363, all of Brunei and Borneo was also under the rule of King Hayam Wuruk, who was King of the Majapahit empire. And what religion did they have? (I’ll give you a hint… they built the Borobudor. And for those who claim that Borobudor is a mosque in disguise, please learn to recognize temple architecture.)"

Tak payah guna istilah in fact lah padahal fakta pun kau tak tahu. Apa yang cuba katakan? Tiada siapa yang menafikan bahawa agama Buddha dan Hindu merupakan anutan orang Melayu sebelum kedatangan Islam. Tetapi...

Borubudur di bina oleh Majapahit? Kawan-kawan, mari ketawakan mereka ini. KEBEBALAN SEJARAH SUDAH TAHAP DEWA, ada hati mahu menulis mengenai sejarah, terutama sejarah bangsa aku. Mari, aku ajarkan kalian mengenai sejarah bangsa. 

Borubudur sebenarnya dibina oleh orang Melayu dari Empayar Srivijaya. Pada 775, candi borubudur ini di bina dan siap pada tahun 792 pada era pemerintahan Maharaja Samaratungga. Kalau hal sekecil ini pun tidak diketahui, janganlah berlagak seakan-alan sejarawan dan mahu menulis sejarah bohong mengenai bangsaku. Aku tidak rela!

Also important to note, that since this is 1363, Parameswara had not yet swum across Pirate-Bay to reach Temasik yet. Hence, the need to locate the earlier kingdoms which pre-date ‘His Royal Pendatangness’.

Siapa kau nak katakan nenek moyang aku pendatang? Hujah kau hanya kerana dia datang ke Melaka? Tahu tak bahawa Parameswara ini ialah putera Empayar Melayu Srivijaya? Apabila Srivijaya jatuh, Parameswara mencari tanah baru untuk menubuhkan kerajaan baru dan Melaka yang pada suatu masa dahulu pernah menjadi sebuah tanah di bawah jajahan dan pemerintahan bapanya. Apakah menuntut kembali tanah milik keluarganya itu dipanggil sebagai pendatang?

JANGAN BIADAB!

Aku tak kisah kau mengarut dengan kisah Laksamana Cheng Ho tak jumpa makanan halal dan jadi marah bila tiba di tanah Melayu. Kau mengarut pada sejarah bangsa kau, itu hak kau. Tapi, jangan menyentuh sejarah bangsa aku. Kepada Lim Kit Siang dan John Doe, masih ramai melayu yang celik sejarah. 

KEPADA ANAK MELAYU YANG MEMBACA ARTIKEL INI, SEBARKAN ARTIKEL INI SELEPAS MEMBACA. ANDA MAHU SUATU HARI NANTI WARISAN BANGSA ANDA MENJADI TARUHAN MEREKA YANG TAMAK. 

Sumber -HE-

ULAMA' MULA MENJAUHI PAS #TolakPakatoons #GE13
Sekian lama, Sekolah-sekolah Pondok di Kelantan berdiri teguh di belakang PAS. Mereka inilah merupakan tunjang utama kekuatan PAS. Sekian lama PAS berbangga kerana mendapat dukungan kuat dari golongan alim ulama sama ada kerana dari kalangan tok guru pondok, para pendakwah, cendekiawan agama dan mereka yang mempunyai latar belakang pengajian agama. Walaubagaimana pun,  kali ini segalanya berubah.

Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) pastinya akan diingati ramai kerana buat pertama kalinya dalam sejarah PAS akan menyertai PRU tanpa mendapat sokongan kuat dan mantap dari golongan alim ulama.

Kebangkitan golongan alim ulama dan pendakwah Kelantan yang sepakat untuk bangun memprotes PAS dan semakin menjauhi parti berlabel Islam itu benar-benar memeningkan kepala ramai pemimpin PAS kerana ia tak terjangka sama sekali akan terjadi sedemikian rupa.

Ini menyebabkan PAS hilang tonggak kekuatannya dan impak perubahan yang berlaku itu memang jelas kelihatan di mana-mana hatta di Pengkalan Chepa dan Kubang Kerian yang dulunya terkenal sebagai kubu kuat PAS juga ada tikanya kelihatan seperti kubur untuk PAS.


Golongan yang berpengaruh ini sepakat bersatu menggembleng tenaga masing-masing membantu UMNO melalui tiga NGO utama iaitu Gabungan Sekolah Pondok Kelantan (Minda Pondok), Ustaz Muda Membela Agama & Tanah Air (UMMATI) serta Ikatan cendekiawan Islam Kelantan (ICIK).

Tiga NGO utama ini pula di bantu oleh sekumpulan bekas pemimpin dan penyokong tegar PAS yang bernaung di bawah Selamat Tinggal PAS (STP). Keseluruhan keahlian dalam keempat-empat NGO ini mencecah angka 10,000 orang.

Pada PRU 11 dan PRU 12 yang lalu sebahagian besar daripada mereka ini pernah berkempen dan menggerakkan sokongan dan undi untuk PAS. Kini atas beberapa faktor demi kepentingan agama, bangsa, negeri dan negara, mereka nekad menjauhi PAS sebaliknya kian mesra dan rapat bersama UMNO dan BN.

Selain empat NGO tersebut, terdapat beberapa NGO lain yang mewakili golongan muda mudi Kelantan seperti Gerakan Tukar Kerajaan PAS Kelantan Demi Rakyat (TUKAR) dan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK) serta PERKASA yang turut memainkan peranannya. 


Kenapa perubahan sedemikan terjadi di Kelantan? Negeri safe deposit untuk PAS…

Kerana PAS terlalu tunduk kepada DAP..  PAS takut dan tidak tetap pendirian.. Mereka melaungkan bahawa memperjuangkan Islam sedangkan apa yang PAS mahu adalah kuasa.. Isu Negara Islam boleh dikatakan titik mula PAS menunduk kepada DAP.. Ayat Karpal Singh, “Mahu wujudkan Negara Islam? Langkah mayat saya dulu” menonjolkan sikap angkuh DAP dan lemahnya PAS.. Baca Sini..  Isu Kalimah Allah merupakan kemuncak utama kita dapat melihat betapa lemah dan tunduknya PAS kepada DAP – Baca SINI untuk info lanjut..
Suka atau tidak, PAS terpaksa menerima hakikat, zaman untuknya terus bergoyang kaki di singgah sana pemerintahan negeri kini hanya menghitung hari-hari terakhir. Kelantan bukan lagi kubu PAS tetapi kini adalah lubang kubur yang besar untuk pemimpin-pemimpin PAS. - Sumber


Penduduk kesal tidak lapor kehadiran orang asing lebih awal. #opdaulat #LahadDatu #Pray4Sabah #savepenang


LAHAD DATU: Kerisauan beberapa penduduk Kampung Tanjung Labian dengan kehadiran sekumpulan 'orang asing' yang mendirikan rumah secara haram di pinggir hutan berhampiran nyata berasas.

Tindakan mereka melaporkan kehadiran 'orang asing' itu kepada ketua kampung Mahmud Mallang, 72, pada 27 Februari lalu, bagaimanapun ditempelak sesetengah penduduk yang kononnya tidak mahu berprasangka buruk.
"Lihat apa yang terjadi sekarang. Ternyata apa yang saya dan rakan-rakan risaukan sebelum ini ada asasnya. Keamanan kami dirampas malah ada rakan memberitahu rumah mereka dibakar pengganas militan.

"Kalau dahulu kita semua bersatu hati melaporkan kepada pihak berkuasa, sudah tentu keadaan tidak akan jadi seperti ini," kata Idris Abdul Kahal, 49, dalam nada kesal kepada Bernama, di sini.

Mengimbau kembali kejadian serangan militan pada 1 Mac lalu, Idris yang melarikan diri dalam keadaan sehelai sepinggang, berkata mereka dipaksa pengganas supaya segera meninggalkan kampung itu.

"Mereka bercakap dalam bahasa Suluk meminta semua orang kampung lari dengan segera jika tidak mahu diapa-apakan. Saya hanya sempat mengambil dokumen peribadi dan melarikan diri bersama penduduk kampung lain ke dalam ladang kelapa sawit.

"Suara pengganas sangat parau menyebabkan kami takut mendengarnya. Waktu melarikan diri, kami juga tidak tahu ke mana kami hendak lari dan hanya berserah kepada Allah dan lepas empat jam berjalan, kami tiba di Lok Buani," katanya.
Idris yang kini ditempatkan di Dewan Fajar Harapan, sebuah pusat penempatan sementara, berkata ekoran serangan pengganas militan itu, anak keduanya berumur 8 tahun, sering meracau dalam tidur berkemungkinan gangguan emosi.

Katanya, keadaan anaknya kini semakin pulih setelah melalui proses pemulihan yang dianjur Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan dua anaknya yang beradad di tingkatan dua dan lima masih enggan ke sekolah kerana takut.

"Perkara ini sangat menyusahkan dan saya rasa seperti tidak mahu balik lagi ke Tanjung Labian kerana saya takut jika pengganas akan kembali semula," katanya yang menganggarkan mengalami kerugian hasil tanaman sawit, ternakan dan buah-buahan kira-kira RM10,000.

Penduduk Tanjung Labian keseluruhannya 3,500 orang merupakan antara penduduk yang dipindahkan selepas kampung itu diklasifikasi sebagai zon merah dalam Operasi Daulat susulan pencerobohan militan dari selatan Filipina di Kampung Tanduo, sejak 12 Februari lalu.

Halimah Naukan, 48, pula berkata beliau dimaklumkan rakan bahawa rumahnya yang berdekatan Tanjung Batu dibakar pengganas militan itu.

"Saya amat marah dan kecewa. Mereka (pengganas) ini semua bersifat binatang, langsung tidak memikirkan bagaimana kami mahu hidup semula selepas ini, tiada apa lagi yang tinggal untuk kami.

"Saya dengar haiwan ternakan pun mereka ambil. Mereka langsung tiada belas kasihan dan sepatutnya mereka ini mati. Inilah hukuman yang patut mereka terima," katanya sambil menitiskan air mata.