Cari Apa?

Rabu, 13 Mac 2013

PENGHINAAN TERHADAP #WiraMalaysia DI #LahadDatu ADALAH TIDAK WAJAR

Rupa-rupanya, ramai lagi rakyat Malaysia yang mempunyai nilai moral yang rendah... Yang tidak tahu di mana hendak menutup mulut, dan di mana perlunya mereka bersuara... Mereka ini seolah-olah tidak mengendahkan perasaan ahli keluarga Perajurit Negara yang terkorban dalam usaha untuk mempertahankan Tanah Air ini. 

KES 1 : GURU PANGGIL ANGGOTA KESELAMATAN NEGARA ANJING...

Apa yang akan baca di bawah ni mungkin akan menaikkan kemarahan anda yang ketika ini telah meletakkan harapan yang tinggi terhadap anggota Keselamatan Malaysia yang sedang mengadaikan nyawa mereka untuk mempertahankan Tanah Air yang di cintai setelah di ceroboh Rejim Lanun Sulu yang mahu menuntut Sabah dari Malaysia.

Gambar print screen facebook di atas ni merupakan milik seorang guru yang kini mengajar di Sekolah Kebangsaan Tok Bali, Kelantan yang di ambil dari blog Belia Bangkit.Dalam posting yang di lakukannya dalam facebook. Dia akan menggunakan perkataan doggie (Anak Anjing) bagi merujuk kepada anggota Keselamatan Malaysia.- Sumber : EMPAYAR PEMUDAKES 2 : TUDM MENGAMBIL TINDAKAN PADA Mejar Khalid HINA POLIS.....TUDM Zahirkan Kekesalan Di Atas Komen Angkuh Mejar Khalid. 

Kuala Lumpur, 11 Mac 2013: 

Memetik Siaran Media yang dikeluarkan oleh Perhubungan Awam TUDM hari ini, berkata, pihak Tentera Udara Diraja Malaysia amat kesal dengan catatan negatif yang telah dibuat oleh Mejar Khalid terhadap anggota polis yang terkorban di Lahad Datu, baru-baru ini. 

TUDM dengan itu juga mengatakan bahawa komen Mejar berkenaan adalah bersifat peribadi dan tidak mencerminkan etika sewajarnya sebagai tentera ATM dan TUDM khasnya. 

Pihak TUDM juga telah menegaskan bahawa sebelum ini, arahan dan panduan penggunaan laman sosial telah dikeluarkan kepada seluruh warga TUDM. 

TUDM kini sedang menyiasat secara terperinci dan akan mengambil tindakan susulan berpandukan peruntukan undang-undang dan peraturan sedia ada.Pihak TUDM juga yakin bahawa insiden ini tidak akan menjejaskan hubungan kerjasama yang erat terjalin di antara dua badan keselamatan itu. 

Pihak TUDM juga berharap insiden ini tidak akan menjejaskan moral dan semangat kesemua anggota keselamatan yang sedang bertugas di kawasan itu. 

Pihak TUDM telah meminta mana-mana pengguna maya berwaspada dan tidak terpengaruh dengan komen negatif yang disebarkan mana-mana pihak tidak bertanggungjawab melalui sebarang laman sosial. - Sumber : MatKilauPenang

UPDATE #LahadDatu : KELUARGA KIRAM MENGALAH, BINCANG PENGUNDURAN


KUALA LUMPUR, 12 Mac — Manila sudah menghidupkan semula perbincangan dengan keluarga Kiram tentang kemungkinan pengunduran tentera Sultan Sulu dari Sabah untuk menghentikan konflik ketenteraan yang panjang dengan Malaysia kata Menteri Kerajaan Tempatan Mar Roxas hari ini.

Menurut beberapa laporan media Filipina, Roxas telah mengadakan mesyuarat tertutup selama dua jam di Bandar Quezon petang ini bersama Bantilan Esmail Kiram II bagi membincangkan isu "pengunduran" tentera kesultanan Sulu tersebut.

Esmail merupakan adik lelaki kepada “Sultan” Jamalul Kiram III yang mengaku dirinya Sultan Sulu. Seorang lagi adik beliau, Agbimuddin Kiram dipercayai masih bersembunyi di Lahad Datu, Sabah, di mana pasukan keselamatan Malaysia sedang mengadakan operasi memastikan pasukan pengganas Sulu tersebut meninggalkan Sabah.

Menurut ABS-CBN News, Esmail mengatakan keluarga Kiram mungkin mempertimbangkan kemungkinan tersebut akan tetapi mahu mengetahui apa nasib pengikut mereka terlebih dahulu.

“Kami semua sangat bimbang dengan apa yang berlaku di Lahad Datu, Sabah,” kata Roxas dipetik dari portal atas talian siaran tersebut.

“Saya memberitahu mereka (keluarga Kiram) mengenai tindakan terkini pemerintah Filipina melalui rundingan DFA (Jabatan Luar Negara) dengan Malaysia untuk mempertahankan mereka yang tidak bersalah,” tambah beliau.

Saluran berita berkenaan juga melaporkan Roxas enggan memberi lebih maklumat mengenai hasil mesyuarat tertutup tersebut bersama Esmail dan hanya sekadar mengesahkan mereka telah membincangkan mengenai proses pengunduran bagi memastikan keselamatan nyawa rakyat Filipina di Sabah yang tidak terlibat dengan kejadian tersebut.

Roxas juga memberitahu bahawa mereka sedar yang kerajaan Malaysia mahu pasukan militan Sulu menyerah tanpa sebarang syarat, namun begitu memberitahu keluarga Kiram bimbang mengenai proses tersebut.

Keluarga Kiram telah menyeru supaya genjatan senjata diadakan Khamis lalu apabila mendapat berita lebih ramai tenteranya mati dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Malaysia. Namun begitu Putrajaya telah menolah seruan tersebut.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah memberitahu pasukan tentera Kesultanan Sulu supaya menyerah kalah atau mati dalam pertempuran.

Roxas juga mengatakan bahawa cara penyelesaian terbaik bagi keluarga Kiram ialah dengan menerima seruan menyerah kalah tersebut, sebelum menambah bahawa Esmail juga sedar akan usaha kerajaan Filipina untuk memastikan konflik tersebut tidak mengorbankan lebih banyak nyawa.

“Esmail juga memang sedar akan usaha kerajaan Filipina untuk memastikan tiada lagi kejadian tembak-menembak sejak krisis ini bermula pada 1 Mac,” kata Roxas.

Roxas juga memberitahu mesyuarat tersebut dipersetujui Jamalulu, yang sakit dan sedang mengadakan rawatan dialisis di Manila.

Esmail juga telah diminta oleh kerajaan Malaysia supaya bertindak sebagai orang tengah antara Kesultanan Sulu dan perunding kerajaan, kata Roxas lagi.

Pertempuran pertama antara pasukan keselamat Malaysia dan pasukan pengganas Sulu bermula pada 1 Mac, menyebabkan kematian 20 anggota pengganas Sulu selain 8 orang anggota polis. Keluarga Kiram menggelar kejadian tersebut sebagai “Pembunuhan 1 Mac”.

Sehubungan itu, Putrajaya melancarkan Ops Daulat Selasa lalu bagi memastikan tiada lagi anggota pengganas Sulu di Lahad Datu, dengan menghantar beberapa batalion tentera dan melancarkan serangan udara ke atas mereka.

Sehingga petang ini, pencerobohan pasukan pengganas tersebut telah menyebabkan 63 kematian, termasuk 54 orang pengganas Filipina, lapan orang anggota polis dan seorang remaja lelaki.

Adik Sultan Sulu, Agbimuddin Kiram telah mengetuai sekumpulan lebih 200 pengganas Sulu ke Lahad Datu pada 9 Februari atas alasan mahu mengambil semula negeri Sabah yang kaya dengan sumber alam itu.