Cari Apa?

Selasa, 8 Januari 2013

Perbezaan Dalam Keputusan Pilihan Raya DAP - SALAH SIAPA??Bicara Gades: Hello Lim Guan Eng!!! Can give me your cheap ideas please?? what say you bout this, haa??

Perbezaan Dalam Keputusan Pilihan Raya DAP Disebabkan Oleh Kesilapan Manusia, Kata Pakar IT

PETALING JAYA: Jangan salahkan komputer, pakar-pakar perisian telah memberitahu DAP sejak "masalah teknikal" dikatakan telah mengubah keputusan pilihan raya parti secara mendadak.

"Ia adalah kesilapan manusia dalam memasukkan maklumat yang salah," kata seorang perunding teknologi tempatan, yang pandangannya telah dikongsi oleh seorang lagi pakar IT.

Beliau yang tidak mahu namanya disiarkan, perunding itu menggelarkan alasan DAP sebaga satu "fiksyen tulen".

"Jika ia merupakan satu kesilapan komputer, kenapa (pengarah pilihan raya) Pooi Weng Keong perlu meletak jawatan?

"Mungkin, DAP menggunakan kesilapan manusia 'untuk memasukkan (timbalan setiausaha publisiti kebangsaan) Zairil (Khir Johari)," katanya, bertindak balas kepada pendedahan mengejutkan kesilapan DAP pada 15 Dis dalam keputusan jawatankuasa pemilihan eksekutif  pusat.

Pemimpin parti telah mempertahankan kesilapan sebagai "masalah teknikal" dan bukan disebabkan oleh kesilapan manusia.

Satu perubahan ketara adalah pergerakan Zairil, setiausaha politik kepada Setiausaha Agung DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, dari kedudukan 39 ke tempat ke-20. Pada masa yang sama, aktivis akar umbi Vincent Wu, yang pada mulanya slotted di tempat keenam, turun hingga kedudukan 26  dalam senarai semakan.

Dalam satu kenyataan semalam, Lim berkata DAP telah mengambil beberapa minggu untuk menjalankan latihan pengesahan kerana beberapa anggota utama parti "bercuti".

Sementara itu, pemaju penggodam dan perisian, yang hanya mahu dikenali sebagai HY, berkata mencatatkan kesilapan memalukan sebagai satu masalah teknikal adalah karut.

"Ia adalah kesilapan manusia. Mereka pindahkan keputusan dan seseorang mesti telah melakukan kesilapan. Ia berbunyi seperti hendak menyembunyikan perkara sebenar, "katanya, sambil menambah bahawa perbezaan antara keputusan yang lama dan "diperbetulkan" orang-orang adalah terlalu besar.

Beliau mencadangkan bahawa mereka  melakukan pengiraan sehingga menyebabkan kesalahan menaip formula pengiraan dalam Excel, dan memberikan mereka keputusan yang tidak tepat bertanggungjawab atas kesilapan tersebut.

"Tetapi itu masih kesilapan manusia. Ia tidak boleh menjadi mesin atau kesilapan perisian, dan mereka tidak harus menyalahkan Excel. "

Beliau menegaskan bahawa jika versi diperbetulkan pada sesuatu tahap, keputusan semua orang perlu berubah, bukan hanya kepada Zairil dan Wu.