Cari Apa?

Ahad, 13 Januari 2013

#KL112 : Langgar Tiga Syarat, Penganjur Himpunan Akan Di Kenakan Tindakan Undang-UndangKuala Lumpur: Polis menganggarkan hampir 45,000 peserta menyertai himpunan di Stadium Merdeka, di sini, hari ini.

Difahamkan, semua peserta himpunan dari seluruh negara ini berkumpul di 12 lokasi di sekitar ibu kota seawal jam 7 pagi sebelum berarak ke stadium pada jam 12 tengah hari. 

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, berdasarkan pemerhatian polis, secara keseluruhannya antara 40,000 ke 45,000 peserta dianggarkan menghadiri perhimpunan berkenaan. 

Beliau berkata, polis mendapati penganjur perhimpunan melanggar tiga syarat yang diperuntukkan di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA) 2012 iaitu membawa kanak-kanak, membawa pelekat berbentuk hasutan dan melanggar permit peserta seramai 30,000 yang dipersetujui sebelum ini.

“Polis akan mengambil tindakan undang-undang terhadap penganjur dalam masa terdekat,” katanya dalam sidang media di sini, petang tadi.

Katanya, tiada sebarang tangkapan dilakukan ke atas mana-mana pihak berhubung perhimpunan itu. 

"Sehingga kini, tiada apa-apa kejadian yang tak diingini dilaporkan berlaku dan keselamatan adalah pada tahap yang terjamin. 

"Semua anggota polis yang ditugaskan dapat melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan sempurna. 

"Keadaan lalu lintas lancar cuma kesesakan sedikit di Jalan Maharajalela dan sekitar jalan menuju ke Stadium Merdeka. 

“Bagaimanapun, Jalan Raja, Jalan Lebuh Pasar dan Jalan Maharajalela menuju ke Dataran Merdeka masih ditutup," katanya. 

Beliau berkata, kekuatan anggota polis adalah mencukupi bagi mengawal keadaan. Matlamat mensasarkan "kecelakaan sifar" bagi perhimpunan berkenaan juga tercapai. 

Sementara itu, tinjauan mendapati semua peserta mula bersurai dan keluar dari stadium secara berperingkat-peringkat sebaik perhimpunan selesai. 

Keadaan juga agak terkawal, walaupun berlaku kesesakan tetapi kehadiran anggota trafik berjaya mengawal keadaan.Tiada ulasan: